Dekbedden

Hoe kies je het juiste dekbed?

Dat is van verschillende factoren afhankelijk, heb je het snel warm, of juist koud, ben je ergens allergisch voor, wil je graag een zwaar of juist een heel licht dekbed, heb je een koele of juist een warme slaapkamer, heb je een waterbed en ga zo maar door.

Donzen dekbed

De meeste dekbedden hebben een vulling van ganzen- of eendendons, een ganzendons dekbed isoleert over het algemeen beter omdat het donsje iets groter en veerkrachtiger is waardoor er meer lucht tussen blijft zitten, een goede kwaliteit ganzendons is duurder dan een goede kwaliteit eendendons. Als een dekbed uit bijvoorbeeld 90% ganzendons bestaat dan is dit dekbed aangevuld met 10% donzige veertjes, dit zijn geen echte veertjes, maar iets er tussenin waar hele dunne pennetjes aan zitten, bij een ouder dekbed wordt de tijk dunner en dan bestaat de kans dat zo'n pennetje door de tijk heen komt en het dekbed gaat 'lekken'.

Een donzen dekbed veroorzaakt geen stof. Het overtrek beschermt uw donsdekbed volledig en voorkomt direct contact met het lichaam. Ook voor mensen met een huisstofmijt allergie is een donzen dekbed dus geschikt. De tijk van de donzen dekbedden in ons assortiment zijn zo dicht geweven dat deze ondoordringbaar is voor de huisstofmijt. Hoe zuiverder (duurder) de dons hoe mooier/beter de kwaliteit van de tijk. De huisstofmijt leeft van huidschilfers en deze huidschilfers kunnen niet door de tijk heen. Naarmate het dekbed ouder wordt, wordt vaak de tijk ook dunner en heb je wel kans (met elke soort vulling) dat de huidschilfers erdoor dringen en de vulling eruit piept. Mocht u erg allergisch zijn dan zult u uw dekbed dus wat eerder moeten vervangen om allergische reacties te voorkomen. Mensen zijn dus niet allergisch voor het dekbed gevuld met dons of zelfs wol en evenmin houdt de huisstofmijt zich op in dit soort vullingen, omdat de vulling als zodanig geen voedingsbodem voor de mijt vormt.

Omdat de tijk zo dicht geweven is ervaren sommige mensen in het begin dat het dekbed 'kraakt' dit gaat na verloop van tijd vanzelf over, de oorzaak is dat de stof nog nieuw en stijf is, door gebruik wordt dezw zachter en soepeler.

Het onderhoud: elke dag het donsdekbed even opschudden. Zo nu en dan luchten, liever niet in de volle zon of bij vochtig weer. Niet kloppen of stofzuigen, dan breken de donsjes en als ze gebroken zijn kan er geen lucht meer tussen om te isoleren. Laat het dekbed overdag zo lang mogelijk opengeslagen aan het voeteind liggen, het vocht wat iedereen snachts verliest, kan dan weg uit het dekbed en ook uit het matras, dit helpt ook tegen huisstofmijt, want die houden van een vochtige en warme omgeving. Geen sprei op het dekbed leggen of uw kinderen bijvoorbeeld op het dekbed laten spelen , ook dan breken weer de donsjes en gaat uw dekbed een stuk korter mee. Donzen dekbedden mogen altijd chemisch gereinigd worden en soms gewassen, dit raden wij allebei niet aan. De 'kringen' van het transpireren ( dit is een soort zuur ) gaan er namelijk niet uit met wassen of stomen en de vulling heeft er altijd iets onder te lijden. Beter dus regelmatig goed luchten en eventueel een keer in een diepvries leggen, dit doodt de huisstofmijt namelijk. Door een dekbed te wassen of chemisch te reinigen loopt u het risico dat het krimpt of aan dikte verliest.

Een dekbed gaat niet uw hele leven mee, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud zal de levensduur tussen de 5 en 10 jaar zijn. In de hier tussenliggende periode gaat het vulmateriaal wel achteruit en wordt de isolatie dus minder en de tijk dunner. Alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging na maximaal 10 jaar wenselijk. De levensduur van een dekbed wordt ook voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Ieder dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel. Toch is het onverstandig een dekbed vaak te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden (plat op het bed) en regelmatig luchten (niet in de felle zon).

Wollen dekbed

Er bestaan allerlei verschillende wolsoorten voor een dekbed, veel voorkomende zijn lamswol (Lamswol is de eerste schering van het schaap. Deze wol is het soepelst), merinowol (meer gekroesd dan 'texeler' wol en soms wasbaar) en in Nederland bekende texeler scheerwol, van het texeler schapenras. Bijzonder is dat wol een biologisch geheugen heeft. Als er vervorming van de wolvezel optreedt, wil de wolvezel in zijn originele vorm terugspringen. De wolvezel heeft een spiraalvormige krul. Het materiaal kan daardoor veel stilstaande lucht bevatten. En lucht is een perfecte isolator! De wol zorgt voor een uitstekende regeling van de lichaamstemperatuur en de vochthuishouding. Een goede isolatie is het gevolg. Omdat wol vocht opneemt en weer afgeeft aan de buitenlucht, heeft u geen last van kou in bed. Wol kan 35% van haar eigen gewicht aan vocht opnemen zonder klam aan te voelen. Onder een wollen dekbed zal het daarom nooit klam of benauwd worden. Dat maakt wol tot zo’n uitstekende antitranspirant. Wol neemt alle vocht gemakkelijk op en ademt het als het ware ook weer uit. Dit zorgt ervoor dat u lekker slaapt. Tel daarbij op de heilzame werking van lanoline (wolvet) op spieren en gewrichten en u begrijpt dat u lekker en gezond zult slapen. Van alle natuurlijke vezels heeft wol het grootste absorptievermogen. Een wollen dekbed bestaat uit diverse dunnere lagen wol op elkaar. Waardoor de kroezende wolvezels veel lucht en ruimte krijgen om nog beter hun werk te doen. De tijk hoort altijd van 100% katoen te zijn, hoe mooier deze is, bijvoorbeeld perkal of satijn binding, hoe dichter deze is en ook dan geld hoe dichter hoe langer de wol erin blijft en de huisstofmijt eruit. De vulling van een wollen dekbed kan niet verschuiven, omdat die bestaat uit een soort mat die aan de tijk is gestikt of gesealed.

Het onderhoud: Doordat wol lanoline bevat – het natuurlijke wolvet – is wol zelfreinigend, bacteriewerend, antistatisch en vuilafstotend. Zuiver Scheerwol in uw bed of matras is bovendien geen aantrekkelijke omgeving voor de huismijt. Immers: wol ventileert optimaal en reguleert de temperatuur en hoeveelheid vocht. Als u ervoor zorgt dat het (dek)bed regelmatig wordt gelucht, dan krijgt de huismijt geen kans. Zo nu en dan luchten, liever niet in de volle zon of bij vochtig weer. Laat het dekbed overdag zo lang mogelijk opengeslagen aan het voeteind liggen, het vocht wat iedereen 'snachts verliest, kan dan weg uit het dekbed en ook uit het matras, dit voorkomt dan ook weer huisstofmijt, want die houden daar juist van. Een sprei op het dekbed leggen is op zich geen probleem, maar wel het bed een deel van de dag open laten liggen. Wollen dekbedden mogen altijd chemisch gereinigd worden en soms gewassen, dit raden wij allebei niet aan. De 'kringen'van het transpireren ( dit is een soort zuur ) gaan er nl niet uit met wassen of stomen en de vulling heeft er altijd iets onder te lijden. Beter dus regelmatig goed luchten en eventueel een keer in een diepvries leggen, dit doodt de huismijt namelijk. Door een dekbed te wassen of chemisch te reinigen, loopt u wel het risico dat het krimpt of aan dikte verliest. Een wollen dekbed is zwaarder in gewicht dan een donzen dekbed.

Wol kan bij brand worden aangemerkt als een relatief veilig materiaal. Het verbrandingspunt ligt rond de 600º Celcius.

Een dekbed gaat niet uw hele leven mee, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud zal de levensduur tussen de 5 en 10 jaar zijn. In de hier tussenliggende periode gaat het vulmateriaal wel achteruit en word tde isolatie dus minder en de tijk dunner. Alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging na maximaal 10 jaar wenselijk. De levensduur van een dekbed wordt ook voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Ieder dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel. Toch is het onverstandig een dekbed vaak te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen.

Katoenen dekbed

De vulling en de tijk ( buitenkant) zijn allebei 100% katoen, en dus een 100% natuurproduct. Katoen is een plantaardige textielvezel, dat als zaadpluis voorkomt in de vrucht van de katoenplant. Katoen is sterk ten opzichte van andere natuurvezels. Katoen is in natte toestand 30% sterker, deze eigenschap zorgt ervoor dat ze zeer goed wasbaar is, vaak wel tot 90 graden, ook de droger is geen probleem, maar houd wel rekening met wat krimp, max vaak 4%. Katoen kan in korte tijd veel vocht opnemen en kan dit ook weer snel afgeven, Ideaal natuurlijk ook i.v.m. 'de kleine ongelukjes' en daardoor dus zeer geschikt voor als kinderen naar het 'grote' bed gaan. Door de goede wasbaarheid bent u méér dan voldoende beschermd tegen huisstofmijt, katien is volledig anti-allergisch en heeft een uitstekende vochtregulatie. Een katoenen dekbed is soepel en wat zwaarder in gewicht dan een donzen dekbed, het voelt meer hetzelfde qua gewicht als wol. Katoen minimaliseert transpiratie en heeft ook een goede vochtopname. Katoenen dekbedden zijn prettig voor mensen die het snel warm hebben. De vulling van een katoenen dekbed kan niet verschuiven, omdat die bestaat uit een soort mat die aan de tijk is gestikt of gesealed.

Het onderhoud: In het algemeen is een katoenen dekbed geschikt om veelvuldig te wassen, Zo nu en dan luchten, liever niet in de volle zon of bij vochtig weer. Laat het dekbed overdag zo lang mogelijk opengeslagen aan het voeteind liggen, het vocht wat iedereen snachts verliest, kan dan weg uit het dekbed en ook uit het matras, dit voorkomt huisstofmijt, want die houden daar juist van. Een sprei op het dekbed leggen is op zich geen probleem. Katoenen dekbedden mogen altijd chemisch gereinigd worden en gewassen. De 'kringen'van het transpireren ( dit is een soort zuur ) gaan er helaas niet uit met wassen of stomen en de vulling heeft er altijd iets onder te lijden. Door een dekbed te wassen, loopt u wel het risico dat het krimpt of aan dikte verliest.

Een dekbed gaat niet uw hele leven mee, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud zal de levensduur tussen de 5 en 10 jaar zijn. In de hier tussenliggende periode gaat het vulmateriaal wel achteruit en word de isolatie dus minder en de tijk dunner. Alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging na maximaal 10 jaar wenselijk.De levensduur van een dekbed wordt ook voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Ieder dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel.Toch is het onverstandig een dekbed vaak te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden (plat op het bed) en regelmatig luchten (niet in de felle zon).

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed is meestal gevuld met een holle vezel maar er zijn er ook met een gesloten vezel (deze verkopen wij niet). Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter. Ook de tijk kan varieren van 100% katoen, wat het fijnste is tot een menging of zelf 100% synthetisch, deze zullen altijd het goedkoopste zijn. Synthetische dekbedvulling schuift niet, maar als de tijk te open is (groffer geweven dan bijvoorbeeld een katoen satijnen tijk), kan het een gevoel van 'tocht' geven. De dekbedden die wij in de collectie hebben zijn gevuld met de unieke holle polyester vezels die zorgen voor een volumineuze soepele vulling en een snelle afvoer van vocht. Daar ligt namelijk het nadeel bij standaard synthetische dekbedden, die isoleren meestal wel goed maar voelen vaak klam aan. De synthetische dekbedden in ons assortiment zijn behandeld tegen huisstofmijt (omdat die het in een synthetisch dekbed vaak naar zijn zin heeft).

Het onderhoud: In het algemeen is een synthetisch dekbed geschikt om veelvuldig te wassen, Zo nu en dan luchten. Laat het dekbed overdag zo lang mogelijk opengeslagen aan het voeteind liggen, het vocht wat iedereen snachts verliest, kan dan weg uit het dekbed en ook uit het matras, dit voorkomt dan ook weer huisstofmijt, want die houden daar juist van. Een sprei op het dekbed leggen is op zich geen probleem. Het dekbed mag ook altijd chemisch gereinigd worden. De 'kringen'van het transpireren ( dit is een soort zuur ) gaan er overigens niet uit met wassen of stomen en de vulling heeft er altijd iets onder te lijden. Door een dekbed te wassen, loopt u het risico dat het krimpt of aan dikte verliest.

Een dekbed gaat niet uw hele leven mee, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud zal de levensduur tussen de 5 en 10 jaar zijn. In de hier tussenliggende periode gaat het vulmateriaal wel achteruit en word de isolatie dus minder en de tijk dunner. Alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging na maximaal 10 jaar wenselijk. De levensduur van een dekbed wordt ook voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Ieder dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel. Toch is het onverstandig een dekbed vaak te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden (plat op het bed) en regelmatig luchten (niet in de felle zon).

Zijden dekbed

Een zijden dekbed heeft de prettige eigenschap dat het een zeer hoge vochtregulatie heeft, 30% meer dan bij katoen, dit is vooral fijn in de overgang en bij nacht zweten. Zijde heeft unieke isolerende eigenschappen en geeft continue een gelijkmatige temperatuur en is daarom uitermate geschikt als zomerdekbed, voor een winter en/ of 4 seizoenen dekbed zijn ze vaak te koud. Zijde valt soepel om u heen. Zijden dekbedden vergen nauwelijks onderhoud. U hoeft het niet te wassen, want het trekt geen stof aan, is anti statisch, 100% natuurlijk. De tijk is over het algemeen gemaakt van 100% katoen.

Het onderhoud: In het algemeen is een zijde dekbed niet geschikt om veelvuldig te wassen, Zo nu en dan luchten is het beste. Laat het dekbed overdag zo lang mogelijk opengeslagen aan het voeteind liggen, het vocht wat iedereen snachts verliest, kan dan weg uit het dekbed en ook uit het matras, dit voorkomt dan ook weer huisstofmijt, want die houden daar juist van. Een sprei op het dekbed leggen is op zich geen probleem, maar dan nog liever het bed de hele dag open laten liggen. Het dekbed mag altijd chemisch gereinigd worden. De 'kringen'van het transpireren ( dit is een soort zuur ) gaan er nl niet uit met wassen of stomen en de vulling heeft er altijd iets onder te lijden. Door een dekbed te wassen, loopt u wel het risico dat het krimpt of aan dikte verliest.

Een dekbed gaat niet uw hele leven mee, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud zal de levensduur tussen de 5 en 10 jaar zijn. In de hier tussenliggende periode gaat het vulmateriaal wel achteruit en word de isolatie dus minder en de tijk dunner. Alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging na maximaal 10 jaar wenselijk.De levensduur van een dekbed wordt ook voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Ieder dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel.Toch is het onverstandig een dekbed vaak te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden (plat op het bed) en regelmatig luchten (niet in de felle zon).

© 40 Graden. Alle rechten voorbehouden.