Onderhoud en wastips

Dekbedovertrekken, donsdek overtrek 

Een dekbedovertrek doe je om je dekbed waar je onder slaapt, je verschoont de overtrek regelmatig ( het liefst elke week ) om je dekbed schoon te houden, bij wassen op 60 graden gaan alle bacteriën dood.

In het algemeen is katoenen beddengoed, evenals badgoed  zeer geschikt om veelvuldig gewassen te worden.

Het beste alles voor gebruik de eerste keer met 'natuurazijn' wassen, dan behoud het de kleur beter en gaat de zogenaamde 'pap' er beter uit, waardoor het eerder wat zachter word en beter vocht opneemt. Donkere kleuren altijd apart en met een wasmiddel voor donkere kleuren wassen. Als u het  niet voor gebruik uitwast dan trekt het vocht tijdens de slaap (iedereen verliest 2 liter vocht, transpireren ) in het ongewassen textiel, Zodra u het daarna uitwast, fixeert u de stof en blijven de vlekken er in zitten.  Lees altijd zorgvuldig het wasvoorschrift op de etiket, soms moet nieuw beddengoed de eerste paar  keer perse  op 60 graden gewassen worden om de verfstoffen die gebruikt zijn te fixeren.

Was het beddengoed met vloeibaar wasmiddel en binnenstebuiten. Dit komt het kostbare bedtextiel zéér ten goede. Vermijdt het gebruik van optische witmiddelen of bleekmiddelen. Indien u gebruik maakt van een uitgestelde start; zet de wasbol rechtop en verzeker uzelf ervan dat deze tijdens de wachttijd niet om zal vallen. Kies een kreukhestellend programma op 60 graden ( of een fijnwas programma bij satijn ) Overtuig uzelf ervan dat de machine niet op waterbesparing staat en kies, indien mogelijk voor extra spoelen en extra (hoog) water, voor de eerste 2 wasbeurten. Dit om eventueel overtollige kleurstoffen te verwijderen. Laad uw wasmachine niet te vol, niet meer dan 2x een 1 persoons overtrek met slopen dan wel een 2 persoons of lits-jumeaux met slopen.  Bij een te volle belading gaat het vuil er niet goed uit en schuurt de stof te veel tegen elkaar. Was donkere kleuren altijd apart met vloeibaar wasmiddel voor donkere kleuren.

Er is ook beddengoed was niet uit 100% katoen bestaat maar bijvoorbeeld 50% katoen 50% polyester, dit moet u altijd voorzichtig wassen en liever niet in de droger doen. Zeker niet als het geborduurd is of uit verschillende soorten aan elkaar gestikt materiaal bestaat. Er bestaat dan nl de kans dat het borduursel of de ene baan stof harder krimpt als de rest en daardoor bij elkaar gaat kruipen. ( net als bij handdoeken die een glimmende (polyester) randje in de band hebben en die dan bij elkaar gaan trekken.

Direct na het beëindigen van het wasprogramma dient u het bedtextiel uit de wasmachine te halen en te drogen. Het textiel nooit in natte toestand in de trommel laten liggen! Nadat de was (niet te snel ) heeft gecentrifugeerd, geeft hangend drogen het mooiste resultaat, met de minste kreukels. Uw bedtextiel droogt glad op en hoeft naar behoefte alleen nog wat te worden bijgestreken. Let op met buiten drogen in de volle zon, de stof kan daardoor verkleuren. Laat uw bedtextiel binnenstebuiten drogen. Bij gebruik van de droogtrommel, gebruik een korte tijd en lage droogtemperatuur, zoals kastdroog en / of voorzichtig drogen. Laad ook de droger niet te vol.

Het mechanisch drogen van beddengoed en speciaal dat wat gebreid is ( zoals een jersey hoeslaken ) vraagt wat meer aandacht. Dit jersey behoud hun maat en pasvorm beter als de droger ingesteld word op strijkdroog of kastdroog en liever niet langer gedroogd word dan strikt noodzakelijk. Als u het doek te heet en te snel droogt loopt u het risico dat het doek hard word, gaat krimpen en eerder aanleiding geeft tot pillen. Pilling word veroorzaakt door mechanische inwerking op het garen/ het oppervlak van het weefsel of breisel. Zolas wrijving in de wasmachine of droger, wrijving door huidcontact bijv baard, eelt of geschoren benen. Of wrijving met een ander materiaal, de pilling zal dan de kleur van bijv uw pyama kleur zijn. Door de wrijving worden de vezels van het garen uit het breisel of weefsel gerukt en worden op den duur kleine bolletjes.

Laad uw wasmachine en droger niet te vol. Te vol laden veroorzaakt pilling en/of witte strepen van het schuren. Witte strepen in uw was zijn vaak ook veroorzaakt doordat er  teveel aan wasmiddel is gebruikt, dit kan zelfs door het wasmiddel komen wat nog teveel in uw trommel zat van vorige wasbeurten. Deze wasstrepen gaan er vaak weer uit na diverse malen wassen zonder wasmiddel.

 

Hoeslakens, matrasovertrekken

Dit wasadvies is eigenlijk gelijk aan dat van de dekbedovertrekken. 

Een hoeslaken doe je om je matras en daaronder doe je een matrasbeschermer, zoals een molton of een waterdichte matras beschermer.

Een hoeslaken was je elke week uit, het beste op 60 graden om alle bacterien te doden, de matras beschermer was je bijvoorbeeld elke maand een keer, vaak in de zomer wat vaker omdat je dan wat meer transpireerd.

Waterdichte matrsbeschermers kunnen NIET in de droger, dat is te warm en de waterdichte laag word dan poreus.

Moltons zijn vaak nog niet voorgekrompen en moet u de eerste keer op 60 graden wassen, waardoor ze in de maat krimpen die op de verpakking staat. Door ze in de droger te doen worden ze nog extra wollig.

 

Badgoed, Badjas

Nieuwe handdoeken, badjassen, strandlakens en theedoeken kunt u het beste de eerste paar keer met natuurazijn wassen, dan gaat de 'pap' die bij het weven gebruikt word er beter uit en droogt de handdoek beter af, door beter vocht op te nemen. Donkere kleuren altijd apart en met wasmiddel voor donkere kleuren. Zie ook het uitgebreide wasadvies voor dekbedovertrekken, dit advies geldt eigenlijk voor alle wasbare textiel.

Laad uw wasmachine en droger niet te vol. Te vol laden veroorzaakt pilling en/of witte strepen van het schuren. Witte strepen in uw was zijn vaak ook veroorzaakt doordat u teveel aan wasmiddel, dit kan zelfs door het wasmiddel komen wat nog teveel in uw trommel zat van vorige wasbeurten. Deze wasstrepen gaan er vaak weer uit na diverse malen wassen zonder wasmiddel. Let zeker ook op met handdoeken, badjassen etc. met glimmende borduursels en/of randjes, deze zijn vaak van polyester en zullen bij elkaar gaan trekken als u ze te heet in de droger doet. Lees ook het uitgebreide wasadvies voor dekbedovertrekken, die geldt nl. eigenlijk voor alle wasbare textiel producten.

Lees altijd zorgvuldig het wasetiket

Gebruik liever geen wasverzachter, dit maakt nl waterafstotend en dat is niet handig voor beddengoed, handdoeken, badjassen etc.

De eerste paar keer liever niet in de droger ( kan altijd door de hitte toch nog wat krimpen )  en mocht het niet anders kunnen dan in ieder geval op voorzichtig droger zodat het niet zo heet wordt.

 

Dekbedden, donsdek

Een dekbed ligt op je bed en daar slaap je onder, net als vroeger de dekens, om je dekbed doe je een dekbedovertrek.

Dekbedden  elke dag  even opschudden. Zo nu en dan luchten, liever niet in de volle zon of bij vochtig weer. Niet kloppen of stofzuigen. Laat het dekbed overdag zo lang mogelijk opengeslagen aan het voeteind liggen, het vocht wat iedereen snachts verliest, kan dan weg uit het dekbed en ook uit het matras, dit voorkomt dan ook weer huisstofmijt, want die houden daar juist van. Geen sprei op een  dekbed gevuld met dons  leggen of uw kinderen bijvoorbeeld op het dekbed laten spelen , ook dan breken weer de donsjes en gaat uw dekbed een stuk korter mee. Voor dekbedden gevuld met wol, katoen of een synthetische vezel is dit minder van toepassing. Alle dekbedden  mogen  chemisch gereinigd worden en soms gewassen, dit raden wij allebei niet aan. De 'kringen'van het transpireren ( dit is een soort zuur ) gaan er nl niet uit met wassen of stomen en de vulling heeft er altijd iets onder te lijden. Beter dus regelmatig goed luchten en eventueel een keer in een diepvries leggen ( of buiten als het heel hard vriest ) , dit dood de eventuele bacterien nl. Door een dekbed te wassen of chemisch te reinigen, loopt u wel het risico dat het krimpt of aan dikte verliest.

Mocht u het toch zelf willen wassen hou u dan altijd aan het wasvoorschrift!  Vaak kunt u, als het mag het dekbed , dan ook in de droger droger doen met een tennisbal, dit slaat de vulling weer los. ( anders woord het vaak een grote klit op een hoop)  Grote  maten dekbedden krijgt u niet in de wasmachine, prop deze zoiezo niet te vol, dan word het zeker niet schoon en haal bij een 4 seizoenen dekbed deze van elkaar en was de delen apart.

Een dekbed gaat niet uw hele leven mee, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud zal de levensduur tussen de 5 en 10 jaar zijn. In de hier tussenliggende periode gaat het vulmatriaal wel achteruit en word de isolatie dus minder en de tijk dunner. Alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging na maximaal 10 jaar wenselijk.De levensduur van een dekbed wordt ook voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Ieder dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel.Toch is het onverstandig een dekbed vaak te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden (plat op het bed) en regelmatig luchten (niet in de felle zon).De uv stralen van de zon tasten nl het natuurlijke vetlaagje aan op de vulling van uw dekbed, waardoor het veerkracht verliest en daardoor dus isolatie.

 

Hoofdkussen, kopkussens

Een hoofdkussen gebruik je om met je hoofd op te slapen in je bed.

Voor hoofdkussens geld in grote lijne hetzelfde als voor dekbedden. Elke dag even opschudden en goed laten luchten, nooit in de volle zon! Behalve als de vulling kapok is dan juist weer wel, kapok neemt nl heel veel vocht op, ideaal voor mensen die veel transpireren,  u kunt daardoor soms het idee krijgen dat de kapok zich ophoopt, dit komt door het vocht, het kussen dan in de volle zon legen, zodat het verdampt of nog beter even met een tennisbal in de droger op de luchtstand.

Bijna alle hoofdkussens  mogen  chemisch gereinigd worden en soms gewassen, dit raden wij allebei niet aan. De 'kringen'van het transpireren ( dit is een soort zuur ) gaan er nl niet uit met wassen of stomen en de vulling heeft er altijd iets onder te lijden. Beter dus regelmatig goed luchten en eventueel een keer in een diepvries leggen, dit dood de eventuele bacterien nl. Door een kussen te wassen of chemisch te reinigen, loopt u wel het risico dat het krimpt of aan dikte verliest.

Mocht u het toch zelf willen wassen houd u dan altijd aan het wasvoorschrift! Vaak kunt u, als het mag het hoofdkussen , dan ook in de droger droger doen met een tennisbal, dit slaat de vulling weer los. ( anders woord het vaak een grote klit op een hoop)  

Alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging na minimaal 3 tot 5 jaar wenselijk.De levensduur van een hoofdkussen wordt echter voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Je hoofdkussen wassen kan volgens de aanwijzingen op het waslabel.Toch is het onverstandig een hoofdkussen vaak te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Beter is het om meerdere slopen te gebruiken, bijvoorbeeld een extra molton sloop. Bovendien zijn regelmatig opschudden en/of opkloppen en luchten een 'must' voor een lang kussenleven.

 

© 40 Graden. Alle rechten voorbehouden.